Historien om Københavns eneste punk-band: Krølle & Sporado Band

Bandet, som aldrig solgte ud og derfor aldrig solgte nogen plader!

1 9 8 0

Gr. blev dannet spontant i Valby juni 1980 af "Tjalle"Torben og Krølle, og kaldte sig på det tidspunkt kun "Krølle Band".

Umiddelbart efter tog grupppen navne- forandring til Krølle og Sporado Band og besætningen  udvidedes med Sporado (hvis daværende kunstnernavn var Utzo). Ligeledes medvirkede Torbens lillebroder "Kokain" Carsten  og "brille"- peter lejlighedsvis.

Gr. spillede på dette tidspunkt en art akustisk skiffle-punk. Instrumenteringen var klaver, mundharpe, blokfløjte, akk. guitar, percussion, vaskebræt, syltetøjsglas, grydelåg, si, kedel, legetøjspiano, kazoo og arkitektlampe.

Valby Station ca. 1980. Klik & forstør
Valby Station ca. 1980 - lige til at gøre enhver punk!

For ikke at sælge ud, nægtede gr. konsekvent at stemme deres instrumenter og lære akkorder. Nummeret "Den dag vi smed Peter ud" dokumenterer således, hvordan gr. skilte sig af med "peter" eftersom han formastede sig til at anslå adskillige korrekte akkorder på klaveret. Idet nummeret således indeholder autoriserede akkorder, er det aldrig udgivet officielt - kun piratoptagelser eksisterer. Vi har dog fået den ægte optagelse. Se faktabox til øverst t.h. !

I begyndelsen spillede gr. primært cover-numre, men det var dog gr.'s egen komposition "Tjallesangen", der blev det første, lokale hit efteråret 1980. Nummeret er, så vidt vides, ikke udgivet officielt, men er offentliggjort på diverse piratbånd.

NYHED - 2001 remix af TJALLESANGEN af DJ HyggeFiX

I det hele taget foreligger uhyre lidt bevaret musikalsk materiale fra denne allerførste tid af Krølle & Sporado Bands eksistens.

Via et internationalt kunstantikvariat har det imidlertid været muligt at opstøve disse to originale (udkast til?) omslag fra gr.'s spæde begyndelse

På det ene "This is it: Krølle og Sporado Band - E.P." ses bandets navn udført i den karakteristiske typografi, som er designet af Krølle. Den ser vi også hér:

[Den ægte KSB typografi]

Mærket nederst t.v. ("Trademark of Quality") har ikke kunne spores til noget kendt plade- eller design-selskab. På det andet "Krølles konditori" ses de tre oprindelige medl. Det fremgår ikke, hvem der har udført tegningerne og ejheller til hvilket produkt de er tiltænkt.

Ud fra formatet at dømme, må der være tale om et størrelse 1:1 design af omslag til 7-tommer vinylsingler. Det fremgår beklageligvis ikke af gængs referencemateriale, at gr. nogensinde skulle have udgivet 7-tommer-singler, så formodningen er for, at der kun er tale om udkast. Det kan dog p.t. ikke definitivt udlukkes, at materiale (herunder et eller flere oplag 7-tommer singler) er forsvundet i forbindelse med lukningen af Gazamanasty-Go-Gonzo-studiet (se også senere)

--> 1981 -->

KSB år for år:

[ 1980 ]

[ 1981 ]

[ 1982 ]

[ 1983 ]

[ 1984 ]

[ 1985 - 88 ]

[ 1989 ]

[ 1990 - 91]

[ 1992 ff. ]

 

HØR SELV !
Extremt sjældne optagelser i Mp3 format med det tidligste K.S.B.:
- første optagelse
- anarkii
- vi smed peter ud
FANTASTISK Lo-Fi

 

 

offentlig licens - musik

 

 

film

 

 

andre bands

 

 

links

 

 

[ This is IT - e.p. ]

 

 

[ Krølles Konditori ]

 

 

billeder